Co jedzono w Rozwadowie kilka wieków temu? Jakie potrawy przyrządzano od święta, a jakie na co dzień? W jaki sposób pory roku wpływały na dietę mieszkańców? Na te i na wiele innych pytań można było usłyszeć odpowiedź podczas niedawno odbywającego się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 spotkania rewitalizacyjnego pn. „Smaki Rozwadowa – kącik kulinarny. Tradycje przy stole”. Jego organizatorem było Stowarzyszenie „Przyjazna Dłoń” przy wsparciu Centrum Rewitalizacji Stalowej Woli.

              

O przybliżenie tradycji kulinarnych Rozwadowa została poproszona Elżbieta Skromak, etnograf i Kustosz Muzeum Regionalnego w Stalowej Woli. Wygłoszona prelakcja dotyczyła regionalnej specyfiki potraw i pożywienia ze szczególnym uwzględnieniem tradycji dawnego miasteczka Rozwadów oraz współczesnej różnorodności kulinarnej dzielnicy rozwadowskiej. Analiza oparta została na podstawie materiału publikowanego, a zwłaszcza publikacji W. Gaj. Piotrowskiego „Kultura  materialna ludu z okolic Rozwadowa” Rzeszów 1975, która jak dotąd jest najważniejszym głosem  w temacie tradycyjnego pożywienia Dolnego Nadsania z jego centralnym niegdyś ośrodkiem w Rozwadowie. Ponadto prelekcja została wzbogacona o niepublikowany materiał badawczy autorki, oparty na przeprowadzonych dotąd badaniach terenowych z obecnymi, jak i dawnymi mieszkańcami dzielnicy Rozwadów. Prelekcja przybliżyła także charakter tradycyjnej kuchni polskiej specyficznej dla małego miasteczka nadsańskiego od końca XIX w. do poł. XX w. Szczegółowo omówione zostały filary diety tutejszej ludności, przetwórstwo artykułów żywnościowych, przyrządzenie pokarmów i napojów. Zostało omówione pożywienie powszednie oraz świąteczne. Podkreślona została zmienność sezonowa w diecie. Przygotowana prelekcja przybliżyła rzeczywisty charakter dawnej polskiej kuchni regionalnej konfrontując go ze współczesnym wyobrażeniem o tym jak wyglądała. Prelekcja przybliżała zagadnienie różnorodności dawnych przepisów i tradycji kulinarnych na terenie obecnego Rozwadowa, dostosowywanych do dzisiejszych warunków i gustów; zachęcała jednocześnie jego obecnych i dawnych mieszkańców  do podzielenia się nimi na spotkaniu.

     

W trakcie drugiej części spotkania mieszkańcy mogli zasmakować tradycyjnych potraw. Zostały one przygotowane przez uczniów klas gastronomicznych ZSP nr 3 pod kierunkiem nauczycieli zawodu. Na stole znalazł się tradycyjny barszcz z kiełbasą i jajkiem, przygotowany na wędzonce, lokalna pieczeń z kaczki, do której podano regionalną kapustę turebską z kaszą jaglaną i fasolą, kaczka marynowana w miodzie nadziewana kaszą gryczaną. Nie zabrakło także regionalnych  wędliny – peklowana  pieczona szynka, i wiejska wędzona kiełbasa, pasztet z gęsi. Podano do nich buraczki z chrzanem sos chrzanowy z jajkiem i oczywiście pieczywo. Miłośnicy słodkości mogli posmakować ciasteczek miodowych, mini pączków, chałkę i tradycyjny chrust.

Posted in Bez kategorii, Rozwadów.